Stokis eCoswayPeluang Perniagaan Francais Dengan Modal Yang Rendah Dan Tanpa Risiko Bersama eCosway

Cosway Malaysia ditubuhkan pada tahun 1979, dengan usia menjangkau 30 tahun di Malaysia. Cosway mempunyai dua buah subsidiari di bawah naungannya iaitu M-Cosway dan eCosway. Biarpun berada dibawah satu bumbung kedua-dua subsidiari ini beroperasi secara berasingan dan berbeza dari segi pelan pemasaran. Namun begitu kedua-duanya tetap memasarkan produk-produk yang sama.

Perbezaan M-Cosway dan eCosway

M-Cosway1. Keahlian hanya untuk RAKYAT MALAYSIA SAHAJA.
2. Sewa kedai di TANGGUNG oleh pemilik stokis.
3. Stok perlu di BELI oleh pemilik stokis.
4. Pengubahsuaian kedai atas TANGGUNGAN pemilik stokis.
5. Terdapat lebih dari 500 stokis di seluruh Malaysia.
6. Kebanyakan stokis beroperasi di tingkat dua bangunan.
7. Perlu melihat katalog untuk pesanan di kaunter pembelian.

e-Cosway1. Sewa stokis PERCUMA.
2. Stok produk PERCUMA sehingga RM1,000,000.00.
3. PERSEKITARAN seperti sebuah farmasi Watson dan Guardian.
4. Sampel produk DISEDIAKAN untuk KEPUASAN HATI dan KUASA MEMILIH kepada pelanggan.
5. Bakul disediakan untuk belian produk-produk.
6. Jimat masa untuk beli belah.
7. Pelanggan terdiri dari Malaysia dan LUAR NEGARA.

eCosway telah membuka peluang kepada seluruh rakyat Malaysia untuk menyertai Peluang Perniagaan Francais Tanpa Modal dan Tanpa Risiko ini. Dengan ini kita bukan sahaja berpeluang untuk membuka francais idaman sendiri, malah kita juga boleh membina rangkaian di dalam perniagaan ini untuk keuntungan yang lebih dan dalam jangkamasa panjang.

eCosway telah membawa model projek francais ini dari Hong Kong, memandangkan kediaman di sana terdiri dari blok-blok pangsapuri, apartment dan juga kondominium. Dengan taraf hidup dan kos sara diri yang tinggi di Hong Kong, nilai hartanah dan premis juga adalah tinggi. Jadi secara tidak langsung kos sewa premis perniagaan di sana juga mahal. Namun begitu, eCosway bukan sahaja berani membayar sewa premis perniagaan yang mahal di sana, malah juga sanggup untuk menanggung risiko kebarangkalian rugi untuk percubaan model jualan pada pertama kali. Tetapi model ini menunjukkan hasil keuntungan yang berpotensi dan berbaloi untuk dikembangakan.

Di Malaysia kita boleh memohon untuk membuka stokis perniagaan eCosway seperti di:

1. Hypermarket
 • Giant
 • Carrefour
 • The Store
 • Jaya Jusco

2. Kondominium / Apartment / Pangsapuri
3. Lot kedai
4. Kompleks Beli-belah

Perbezaan eCosway dan Sistem Francais Lain

Konsep Stokis eCosway

Fasiliti dan infrastuktur seperti TV Plasma, pemain DVD, komputer, mesin faksimili, Hexagon Water Filter, produk pameran serta iklan promosi di hadapan dan di dalam stokis disediakan secara PERCUMA oleh eCosway.

Pengubahansuaian dan konsep susun atur di dalam stokis juga PERCUMA dengan anggaran bernilai lebih RM200 ribu.

Stokis eCosway turut dipasangkan dengan sistem keselamatan CCTV di dalam ruang stokis dan juga stor simpanan produk. Selain itu sistem pintu keselamatan turut disediakan.

Stok produk disediakan secara PERCUMA bernilai sehingga RM1 juta untuk setiap stokis selain pakaian seragam PERCUMA yang diberikan untuk menampilkan imej eCosway.

Kelebihan Projek Francais eCosway

Dengan pemilikan stokis seprti di atas anda layak untuk memperolehi pendapatan seperti berikut.

1. Komisyen Bersih Jualan Runcit sebanyak 10%.

Cth: RM120,000 x 10% = RM12,000 bersih.

2. Pendapatan rangkaian VIP Shopper dan Business Owner.
Pelanggan yang mendaftar keahlian VIP Shopper secara automatik masukkan ke sistem downline rangkaian stokis anda. VIP Shopper layak untuk membuat belian dengan harga diskaun, mengumpul mata belian, mendapat kupon tebusan.
Manakala Business Owner pula adalah keahlian eCosway yang lebih cenderung untuk membina rangkaian perniagaan mereka sendiri. Business Owner turut menikmati keistimewaan VIP Shopper malah boleh menaja ahli-ahli baru dan berpeluang untuk membuka stokis eCosway mereka sendiri.
Yuran VIP Shopper sebanyak RM30 dan Business Owner pula RM100.

3. Pendapatan lain-lain.
 • Melalui keahlian eCosway, setiap stokis layak untuk mendapat 4% dari nilai pendaftaran ahli, bayaran 4% akan diberikan sekiranya ahli tersebut memebeli secara tunai dan 2% jika menggunakan kad kredit.
 • Pencapaian Jualan Bulanan sehingga RM10 ribu turut disediakan. Cabutan bertuah untuk stokis diadakan sekali setiap 2 bulan.
 • Pendaftaran Umobile. Umobile adalah salah satu anak syarikat di bawah Kumpulan Berjaya Berhad, ahli ecosway yang menggunakan talian 018 secara automatik layak untuk membuat panggilan percuma ke no 018 yang lain. Umobile akan meningkatkan perkhidmatan dan melebarkan rangkaian 018 ke seluruh negara dan masih lagi dalam proses untuk ke Sabah dan Sarawak. setiap pendaftaran Umobile, stokis akan memperolehi komisyen sehingga RM100.
 • Pendaftaran Kad kredit eCosway Ambank, stokis akan memperolehi komisyen pendaftaran sebanyak RM50 untuk setiap proses kad yang berjaya. Penggunaan kad kredit eCosway Ambank akan menjana EV untuk stokis tidak kira dimana pemilik kad berbelanja samada di rangkaian stokis eCosway, stesen minyak dan juga pembelian tiket wayang.

Pemilik Stokis eCosway digalakkan untuk mengembangkan rangkaian dengan merekrut ahli-ahli baru eCosway samada VIP Shopper dan juga Business Owner. setiap Business Owner yang direkrut juga digalakkan memohon untuk membuka stokis mereka sendiri dan juga mengembangkan rangkaian perniagaan seperti mana pemilik stokis eCosway yang lain.

eCosway mempunyai jaringan produk-produk bermutu tinggi dengan harga yang berpatutan. eCosway akan mengedarkan produk-produk inovasi terkini dari semasa ke semasa.

"Me Too" - Produk-produk yang terdapat di pasaran melalui syarikat lain tetapi di eCosway produk-produk ini ditawarkan dengan harga jauh lebih murah.

"Me Only" - Produk-produk unik yang hanya boleh didapati dari eCosway sahaja tetapi tidak di tempat lain. Contohnya seperti Ecomax, Chitosan Food Purifier (untuk mencuci ikan, daging, sayur-sayuran serta beras).

Produk Cosway juga mengundang belian secara berulang kerana kebanyakan produknya terdiri dari produk isi rumah seperti sabun , jus minuman, berus, penyangkut baju, pakaian dalam dan produk kesihatan. Dengan pembelian produk-produk tersebut ahli akan memperolehi kupon penebusan yang boleh ditukar dengan produk-produk eCosway yang hebat ditawarkan dalam Buku Program Penebusan.

Mata ganjaran Real Rewards juga boleh ditukarkan dengan hadiah-hadiah hebat dari eCosway.

Matlamat eCosway adalah untuk memudahkan pelanggan samada ahli dan bukan ahli eCosway untuk mengunjungi stokis di lokasi yang strategi, selamat dan selesa.

Syarat Permohonan Stokis

 • Ahli Cosway dan eCosway.
 • Wanita - kerana kebanyakan produk-produk eCosway adalah barangan wanita. Untuk melancarkan komunikasi dan keselesaan penyampaian maklumat wanita lebih memahami kehendak wanita yang lain (terdapat juga produk sensitif seperti pakaian dalam, alat solek dan tuala wanita).
 • Lelaki boleh menjadi ahli dan momohon untuk membuka stokis, tetapi pemohon utama mestilah seorang wanita samada isteri, adik-beradik perempuan atau rakan niaga wanita.
 • Umur 25 - 55 tahun. Jika berumur 21 tahun pun masih boleh memohon program ini sekiranya matang, minat untuk berniaga dan menunjukkan komitment dan bertanggungjawab. Dan jika umur melebihi 55 tahun boleh memohon tetapi mestilah sihat tubuh badan.
 • Pendidikan minimum SPM - Mesti tahu membaca, mengira dan menulis.
 • Berpengetahuan Asas Komputer.
 • Dinamik serta mempunyai sifat-sifat keusahawanan.
Bagaimana untuk Memohon

 • Daftar keahlian eCosway bersama kami. Hubungi
Khursaini - +6012-2579496
Badrul - +0126209868
Aziz - +0169936560
 • Dapatkan contoh kertas cadangan serta borang permohonan stokis dari kami. Kami hanya menyediakan perkhidmatan ini hanya untuk downline kami sahaja.
 • Lengkapkan borang stokis.
 • Pilih lokasi startegik yang anda rasa sesuai dan ambil gambar premis berkenaan. Lakukan bancian ringkas di kawasan tersebut tentang kepadatan penduduk, pecahan peratus bilangan kaum serta keluasan kawasan. Kenalpasti premis-premis tumpuan di lokasi berkenaan seperti bank, kedai serbaneka dan restoran.
 • Atau tukar perniagaan yang sediaada anda kepada stokis eCosway.
Proses permohonan

 • Hantar borang permohonan kepada kami untuk dilanjutkan ke ibupejabat Cosway di Kuala Lumpur.
 • Tuggu panggilan temuduga.
 • Selepas lulus temuduga, pemohon akan diberikank latihan praktikal dan teknikal selama 10 hari.
 • Sebelum memulakan perniagaan anda kita mesti menyediakan deposit komitmen sebanyak RM 10,000 samada dalam bentuk tunai/cek ataupun jaminan bank. Kami juga akan mendapatkan surat pengesahan eCosway untuk membuat kemudahan kewangan daripada bank dan institusi kewangan yang dapat membantu.
 • 2 orang penjamin bergaji RM3,000 ke atas bertujuan untuk meyakinkan kepada eCosway bahawa pemohon seorang yang boleh dipercayai. eCosway tidak akan membuat sebarang tuntutan kepada para penjamin, mereka hanyalah selaku rujukan eCosway untuk mengukuhkan permohonan pemohon stokis sahaja.